Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

Temeljem članka 10. Odluke o donošenju Programa utroška sredstava „Tekući prijenosi za poticanje razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu („Narodne novine
Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 11/24), Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke objavljuje

J A V N I P O Z I V
za podnošenje prijava za subvencioniranje dijela obračunatih troškova kamate po poduzetničkim kreditima u Županiji Zapadnohercegovačkoj za 2024. godinu

PREDMET POZIVA
Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za raspodjelu sredstava, namijenjenih za poticanje razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u 2024. godini osiguranih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke, a sukladno članku 4. točke a) Odluke o donošenju Programa utroška sredstava „Tekući prijenosi za poticanje
razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Odluka).

NAMJENA SREDSTAVA ZA POTICAJ
Subvencionirati će se dio obračunatih troškova kamate po poduzetničkim kreditima, namjenjenim za nabavku osnovnih sredstava, opreme, ili novog dijela opreme, za kupnju, izgradnju, proširenje ili uređenje poslovnih objekata, financiranje investicija za rast i razvoj subjekata gospodarstva (gospodarska društva i obrtnici).
Subvencioniranje kamate odobrit će se i za kredite ili dio kredita koji su namjenjeni reprogramiranju drugih kredita.
Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) će subvencionirati kamatnu stopu ili dio kamatne stope samo za kredite podignute u 2022., 2023. i 2024. godini.
Ministarstvo će na odobrena kreditna sredstva u iznosu od 10.000,00 KM do 50.000,00 KM, koji imaju efektivnu kamatnu stopu u rasponu od 2-8 % subvencionirati ukupnu godišnju kamatnu stopu.
Na odobrena kreditna sredstva u iznosu iznad 50.000,00 KM do 1.000.000,00 KM koji imaju efektivnu kamatnu stopu u rasponu od 2 do 8 % Ministarstvo će subvencionirat dio godišnje kamatne stope u visini od 2% (2 postotna boda).
Subvencioniranje kamata biti će primjenjeno na jedan dugoročni kredit po prijavi.
Ostvareni poticaji služe za svrhu obavljanja registrirane djelatnosti, odnosno prema Ugovoru između klijenta i banke o namjeni za koju je kredit odobren, o čemu korisnici dostavljaju dokaz uz Izvješće o utrošku sredstava Ministarstvu.

KORISNICI POTICAJA/PRAVO SUDJELOVANJA
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu za dodjelu poticaja ostvaruju subjekti gospodarstva (mikro, mali i srednji subjekti gospodarstva) definirani sukladno odredbama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 3/20), koji su u većinskom privatnom vlasništvu, koji imaju sjedište i ulažu na području Županije Zapadnohercegovačke, te nemaju nepodmirenih obveza prema Županiji Zapadnohercegovačkoj kao i nepodmirenih obveza na ime javnih davanja koje prati Porezna uprava, te imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.
UVJETI I KRITERIJI ZA ODOBRENJE SREDSTAVA
Osnovni kriteriji i mjerilo za ocjenjivanje prijava i dobivanje prednosti pri dodjeli namjenskih sredstava, ako ne bude dovoljno sredstava za dodjelu, odnosno ukoliko su zahtjevana sredstva u ukupnom iznosu veća od planiranog iznosa za ovu namjenu su:
a) vrsta djelatnosti,
b) namjena utroška sredstava,
c) povećanje zaposlenosti i
d) broj zaposlenih.

  POTREBNA DOKUMENTACIJA

Uz popunjen prijavni obrazac potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:
a) Program/projekt temeljem kojeg je ostvaren kredit i/ili Ugovor o kreditu sa komercijalnom bankom sa anuitetnim planom (plan otplate kredita) iz kojeg je vidljiva namjena odobrenih kreditnih sredstava,
b) Rješenje o registraciji, odnosno osnivanju (izdano od nadležnog tijela), ukoliko se radi o pravnoj osobi potrebno je dostaviti Rješenje o osnivanju i Aktualni izvod istog Rješenja ako se radi o izmjenama,
c) Uvjerenje o poreznoj registraciji – identifikacijski broj (ID broj),
d) Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodanu vrijednost (ako je korisnik u PDV sustavu),
e) Obavijest o razvrstavanju subjekta prema klasifikaciji (vrsti) djelatnosti,
f) Uvjerenje od Porezne uprave o izmirenju poreza, sa brojem ili popisom osiguranih osoba,
g) Uvjerenje o nekažnjavanju po osnovu gospodarskog kriminala odgovorne osobe, odnosno vlasnika (izdanog od nadležnog suda),
h) Preslika potvrde ili ugovora sa poslovnom bankom o otvorenom transakcijskom računu,
i) Na zahtjev Ministarstva druga relevantna dokumentacija.
Sva navedena dokumentacija mora biti original ili ovjerena kopija (izdana od strane nadležnog tijela uprave ili notara), ne starija od tri mjeseca, od dana objave Javnog poziva, jer će u protivnom prijava biti izuzeta iz daljnje procedure razmatranja.

SUBVENCIJE SE NE ODOBRAVAJU:
a) Subjektima gospodarstva koji su ostvarili subvencije u okviru Javnog poziva prema Programu dodjele poticaja za 2022. i 2023. godinu,
b) Subjektima gospodarstva čiji je iznos kredita veći od 1.000.000,00 KM,
c) Subjektima gospodarstva koji nemaju sjedište na području Županije Zapadnohercegovačke,
d) Subjektima gospodarstva čija je namjena dugoročnog kredita podignutog u komercijalnim bankama ulaganje u obrtna sredstva,
e) Državnim i financijskim ustanovama, udruženjima građana i fondacijama,
f) Gospodarskim društvima i obrtnicima koji imaju blokirane račune, u stečaju su ili u likvidaciji,
g) Kupovinu udjela u gospodarskim društvima,
h) Ulaganja u kockarnice, igračnice i slične djelatnosti,
i) Ulaganja u vrijednosnice,
j) Subjektima gospodarstva koji su registrirani za obavljanje proizvodnje električne energije (solarni paneli i slično),
k) Subjektima gospodarstva koji su kredit ostvarili putem leasinga,
l) Subjektima gospodarstva koji ostvaruju novčanu potporu u poljoprivedi i ruralnom razvitku sa Županijskog/Federalnog nivoa
m) Subjektima gospodarstva iz oblasti poljoprivrede,
n) Ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju,
o) Financiranje ekološki neprihvatljivih projekata,
p) Izgradnju stambenih i poslovnih prostora radi prodaje ili iznajmljivanja na tržištu,
r) Najam poslovnog prostora,
s) Kupovinu osobnih automobila,
t) Promet nekretninama,
u) Osiguranje i financijsko posredovanje.

Sredstva će se dodijeliti samo podnositeljima prijava koji dostave svu potrebnu dokumentaciju.
Svi podnositelji prijava moraju dostaviti popunjeni obrazac prijave, koji će biti objavljen na web stranici Ministarstva: www.mg-zzh.com, te se još može dobiti u prostorijama Ministarstva ili na upit poslan na e-mail adresu: info@mg-zzh.com.

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE
Prijave s odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju se osobno u pisarnicu Ministarstva ili preporučeno poštom u zapečaćenim kuvertama na adresu:
Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke
Ul. Fra Andrije Kačića Miošića 2, 88240 Posušje
s naznakom “Zahtjev za subvencioniranje dijela obračunatih troškova kamate po poduzetničkim kreditima u Županiji Zapadnohercegovačkoj za 2024. godinu “
„NE OTVARAJ – PRIJAVA NA JAVNI POZIV“
Na poleđini kuverte obavezno navesti:

  • naziv – ime podnositelja prijave,
  • adresu i kontakt telefon,
  • ovjeriti pečatom poslovnog subjekta.
    Neblagovremene prijave i prijave koje nemaju sve elemente bit će odbačene i neće bit predmet razmatranja.

OBRADA PRIJAVA I IZBOR
Ocjenjivanje i rangiranje prijava pristiglih na Javni poziv vrši Stručno povjerenstvo za provođenje postupka dodjele poticaja za subvencioniranje dijela obračunatih troškova kamate po poduzetničkim kreditima u Županiji Zapadnohercegovačkoj (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
Povjerenstvo razmatra prijave zaprimljene na temelju Javnog poziva, izrađuje listu prihvatljivih prijava za dodjelu sredstava, te zapisnik s obrazloženim mišljenjem i prijedlogom utvrđene liste prednosti dostavlja Ministru gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke (u daljnjem tekstu: Ministru).
Ministar razmatra prijedlog raspodjele i donosi Odluku o izboru korisnika sredstava.
Prije donošenja konačne odluke o izboru korisnika sredstava, Ministarstvo zadržava pravo od podnositelja prijave po potrebi zatražiti dodatna objašnjenja.
S aplikantima čija prijava bude prihvaćena Odlukom Ministra o izboru korisnika sredstava, Ministarstvo će sklopiti Ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

OSTALE INFORMACIJE
Sve dodatne informacije mogu se zatražiti u Ministarstvu – Sektor trgovine, turizma i poduzetništva ili na telefon broj: 039/682-162, od 12-14 sati, te na e-mail adresu: info@mg-zzh.com.

Ukoliko aplikanti podnesu prijave koji su nakon obrade u ukupnom iznosu veći od planiranih iznosa za ovu namjenu Ministarstvo može donijeti prijedlog Odluke da se svim aplikantima koji ispunjavaju propisane uvjete odobre poticajna sredstva s razmjerno ukupnim planiranim sredstvima za ovaj program/namjenu.
Ministarstvo zadržava pravo da prijave aplikanata prihvati u cijelosti, djelomično, ili ih odbije, te da poništi Javni poziv ili da odbaci sve prijave u bilo koje vrijeme prije zaključenja Ugovora.
U postupku ovog Javnog poziva Ministarstvo ne snosi nikakve troškove sudionicima u natječaju a prispjela dokumentacija neće se vraćati.
Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2024. godine.

Broj: 05-04-14-1056/24
Posušje, 16.08.2024. godine

Obrazac prijave možete preuzeti sa sljedeće poveznice