Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

Temeljem članka 10. Odluke o donošenju Programa utroška sredstava „Tekući prijenosi za poticanje razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu („Narodne novine
Županije Zapadnohercegovačke“,broj: 11/24), Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke objavljuje

J A V N I P O Z I V
za podnošenje prijava za potporu novoosnovanim poslovnim subjektima/poduzetnicima početnicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj za 2024. godinu

PREDMET POZIVA
Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za dodjelu financijskih sredstava namijenjenih za poticaje razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u 2024. godini osiguranih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke, a sukladno članku 4. točka b) Odluke o donošenju Programa utroška sredstava “Tekući prijenosi za poticanje razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke” utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 11/24) (u daljnjem tekstu: Odluka).

SVRHA I NAMJENA SREDSTAVA ZA POTICAJE
Dodijeliti financijska sredstva za novoosnovane poslovne subjekte/poduzetnike početnike za sufinanciranje troškova opremanja poslovnog prostora, nabavke neophodne opreme namjenjene za obavljanje registrirane osnovne djelatnostii troškova prilikom registracije poduzeća, sa svrhom održavanja pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti i jačanja konkurentnosti gospodarstva kroz povećanje broja poslovnih subjekata malog gospodarstva kao i povećanje zaposlenosti na području Županije Zapadnohercegovačke.

VISINA FINANCIJSKIH SREDSTAVA ZA POTICAJE
Za novoosnovane poslovne subjekte/poduzetnike početnike osigurana su financijska sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, s tim da maksimalan iznos za fizičke osobe-obrte je do 5.000,00 KM, a za pravne osobe je do 10.000,00 KM.
Ostvareni poticaji služeza ulaganja u svrhu obavljanja registrirane djelatnosti, o čemu korisnici dodijeljenih financijskih sredstava dostavljaju dokaz uz Izvješće o namjenskom utrošku sredstava.

KORISNICI POTICAJA/PRAVO SUDJELOVANJA
Pravo prijave na Javni pozivimaju subjekti gospodarstva definirani prema odredbamaZakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, registrirani nakon 01.01.2024. godine, koji imaju sjedište i ulažu na području Županije Zapadnohercegovačke, te nemaju nepodmirenih obveza prema Županiji Zapadnohercegovačkoj kao i nepodmirenih obveza na ime javnih davanja koje prati Porezna uprava.

UVJETI I KRITERIJI ZA ODOBRENJE SREDSTAVA
Osnovni kriteriji i mjerilo za ocjenjivanje prijava i dobivanje prednosti pri dodjeli namjenskih sredstava, ako ne bude dovoljno sredstava za dodjelu, odnosno ukoliko su zahtjevana sredstva u ukupnom iznosu veća od planiranog iznosa su:
a) vrsta djelatnosti,
b) oblik djelatnosti,
c) namjena utroška sredstava,
d) stupanj sufinanciranja,
e) broj uposlenih,
f) pripadnost ciljanoj skupini.

NEPRIHVATLJIVE SUBVENCIJE
a) Subjektima gospodarstva koji nemaju sjedište na području Županije Zapadnohercegovačke,
b) Subjektima gospodarstva koji su ostvarili bespovratna poticajna financijska sredstva od Ministarstva po Programu/namjeni u 2023. godini,
c) Subjektima gospodarstva koji su sukladno Odluci o klasifikaciji djelatnosti Bosne i Hercegovine 2010 („Službeni glasnik BiH“, broj 47/10), registrirani za obavljanje sljedećih djelatnosti:
1) razred 96.02 „Frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje“,
2) razred 96.04 „Djelatnosti za njegu i održavanje tijela“,
3) sve oblasti za područje G „Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala,“
4) sve oblasti za područje H „Prijevoz i skladištenje“ i
5) sve djelatnosti pod oblasti 56. „Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića“,
d) Subjektima gospodarstva koji ostvaruju novčanu potporu u poljoprivedi i ruralnom razvitku sa Županijskog/Federalnog nivoa,
e) Subjektima gospodarstva iz oblasti poljoprivrede,
f) Troškove redovnog poslovanja (plaće i ostala primanja zaposlenih),
g) Troškove putovanja (dnevnice, prijevoz i troškovi noćenja),
h) Najam i kupnju vozila,
i) Pokriće gubitaka, poreza i doprinosa,
j) Troškove repromaterijala,
k) Subjektima gospodarstva koji su registrirani za obavljanje proizvodnje električne energije (solarni paneli i slično),
l) Pokriće kamate na kredit,
m) Carinske i uvozne takse ili bilo koje druge naknade.

POTREBNA DOKUMENTACIJA
Uz popunjen prijavni obrazac potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:
a) Rješenje o registraciji za pravne osobe izdano od strane nadležnog Općinskog suda ili Rješenje o odobrenju za rad izdano od nadležnog Općinskog/Gradskog tijela uprave,
b) Uvjerenje o poreznoj registraciji – identifikacijski broj (ID broj),
c) Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodanu vrijednost (ako je korisnik u PDV sustavu),
d) Obavijest o razvrstavanju subjekta prema klasifikaciji (vrsti) djelatnosti,
e) Uvjerenje od Porezne uprave o izmirenju poreza (osim subjektima gospodarstva koji su registrirani manje od 3 mjeseca do dana objave Javnog poziva),
f) Uvjerenje o nekažnjavanju po osnovu gospodarskog kriminala odgovorne osobe, odnosno vlasnika (izdanog od nadležnog suda),
g) Preslika potvrde ili ugovora sa poslovnom bankom o otvorenom transakcijskom računu,
h) Na zahtjev Ministarstva druga relevantna dokumentacija.
Sva prednje navedena dokumentacija mora biti original ili ovjerena kopija (ovjerena od strane nadležnog tijela uprave ili notara), ne starija od tri mjeseca od dana objave Javnog poziva jer će u protivnom prijava biti izuzeta iz daljnje procedure razmatranja.
Sredstva će se dodijeliti samo podnositeljima prijava koji dostave svu potrebnu dokumentaciju.
Svi podnositelji prijava moraju dostaviti popunjenprijavni obrazac, koji ćebiti objavljen na službenoj web stranici Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke:www.mg-zzh.com, te se može preuzeti i u prostorijama Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke ili na upit poslan na e-mail adresu: info@mg-zzh.com.

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE
Prijave s odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju se osobno u pisarnicu Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačkeili preporučeno poštom u zapečaćenim kuvertama na adresu:
Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke
Ul. Fra Andrije Kačića Miošića 2, 88240 Posušje
s naznakom:
“Zahtjev za dodjelu sredstava za potporu novoosnovanim poslovnim subjektima/poduzetnicima početnicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj za 2024. godinu“
„NE OTVARAJ – PRIJAVA NA JAVNI POZIV“
Na poleđini kuverte obavezno navesti:

  • naziv – ime podnositelja prijave,
  • adresu i kontakt telefon,
  • ovjeriti pečatom poslovnog subjekta.
    Neblagovremene prijave i prijave koje nemaju sve elemente bit će odbačene i neće biti predmet razmatranja.

OBRADA PRIJAVA I IZBOR
Ocjenjivanje i rangiranje prijava pristiglih na Javni poziv vrši Stručno povjerenstvo za provođenje postupka dodjele poticaja (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
Zaprimljene prijave za dodjelu sredstava ocjenjuju se temeljem kriterija i mjerila propisanih Programom i Javnim pozivom.
Povjerenstvo razmatra zaprimljene prijave na temelju Javnog poziva, ocjenjuje ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje istih, izrađuje listu prihvatljivih prijava za dodjelu sredstava, te zapisnik s obrazloženim mišljenjem i prijedlogom utvrđene liste prednosti dostavlja Ministru gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke (u daljnjem tekstu: Ministru).
Ministar razmatra prijedlog raspodjele i donosi Odluku o izboru korisnika sredstava.
Prije donošenja konačne Odluke o izboru korisnika sredstava, Ministarstvo zadržava pravo od podnositelja prijave po potrebi zatražiti dodatna objašnjenja.
S aplikantima čija prijava bude prihvaćena Odlukom Ministra o izboru korisnika sredstava, Ministarstvo će sklopiti Ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

OSTALE INFORMACIJE
Sve dodatne informacije mogu se zatražiti u Ministarstvu – Sektor trgovine, turizma i poduzetništva ili na telefon broj: 039/682-162, od 12-14 sati, te na e-mail adresu: info@mg-zzh.com.
Ukoliko aplikanti podnesu prijave po kojima je ukupan iznos veći od planiranog iznosa, Ministarstvo može donijeti prijedlog Odluke da se svim aplikantima koji ispunjavaju tražene uvjete odobre financijska sredstva s razmjerno ukupnim planiranim sredstvima za ovaj program/namjenu.
Ministarstvo zadržava pravo da prijave aplikanata prihvati u cijelosti, djelomično, ili ih odbije, te da poništi Javni poziv ili da odbaci sve prijave u bilo koje vrijeme prije zaključenja Ugovora.
U postupku ovog Javnog poziva Ministarstvo ne snosi nikakve troškove sudionicima u natječaju a prispjela dokumentacija neće se vraćati.
Javni poziv otvoren je do 16. rujna 2024. godine.

Obrazac prijave možete preuzeti na sljedećoj poveznici

Broj: 05-04-14-1057/24
Posušje, 16.08.2024. godine