Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

U ponedjeljak 18. siječnja 2021. godine u Širokom Brijegu održana je završna prezentacija projekta „Analiza mogućnosti uspostave kratkih lanaca opskrbe hranom i digitalna tržnica“. Predstavljena je mobilna aplikacija Agropin ili digitalna tržnica koja ima za cilj povezati poljoprivredne proizvođače s neposrednim potrošačima i tržištem. Ovaj projekt u skladu je sa Strategijom ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020. – 2030., a proveden je u suradnji Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke.

Koordinator projekta Pero Mandić je na početku pozdravi sve prisutne u ime Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke i ministra Daria Sesara, te upoznao sve učesnike s događanjima koji su bili potrebni kako bi se projekt realizirao.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik grada Širokog Brijega Miro Kraljević koji je prisutne pozdravio u ime domaćina, te izrazio nadu kako će ovaj projekt zaživjeti u cijeloj županiji i biti od koristi za svakog njenog stanovnika.

Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru fakultet prof. dr. sc. Ivan Ostojić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom fakulteta i ministarstva gospodarstva u ŽZH, te najavio nastavak suradnje i u narednom periodu.

Ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda prof. dr. sc. Marko Ivanković govorio je o važnosti uspostave kratkih lanaca opskrbe, kao i pogodnosti koje će imati i proizvođači i potrošači.

Aplikaciju je izradila tvrtka „IT ODJEL“ iz Mostara, a direktor spomenute tvrtke gospodin Marko Laco predstavio je sve mogućnosti aplikacije Agropin, kao i način njenog korištenja. Aplikacija je spremna i nalazi se na “Trgovini play” na sljedećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ito.agro_pin

Prikupljanje prvih registriranih korisnika trajati  će do 1. veljače 2021. godine, a testiranje i pokretanje aukcijske prodaje biti će 15. veljače 2021. godine. Marketing i prezentacijske aktivnosti odvijati će se od veljače do svibnja 2021. godine.