Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

Ponedjeljak, 14. rujna 2020., na prijedlog Udruge gospodarstvenika Posušje u sjedištu ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke održan je radni sastanak na kojem su ispred UGP-a nazočili: predsjednik Damir Vican, dopredsjednik Oliver Begić i tajnik Stjepan Bago, te ispred ministarstva ministar Dario Sesar sa suradnicima Antom Begićem i Matom Lončarom.

Na sastanku se razgovaralo o prijedlozima Udruge gospodarstvenika za rasterećenje gospodarstva i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja na razini ŽZH, kao i o mogućnostima i ulozi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u donošenju reformskih zakona na razini federacije i države BiH, po tom pitanju.

Predstavnici UGP-a su, posebice, istakli problem subvencija minimalnih plaća za sve poslovne subjekte kojima je rad bio onemogućen ili znatno otežan zbog zapovijedi donesenih od strane stožera civilne zaštite. Po tom pitanju UGP-a je uputio zahtjev Vladi Županije Zapadnohercegovačke da se od 8,3 milijuna maraka, koje je županija dobila raspodjelom sredstava  iz aranžmana s MMF, tim poslovnim subjektima isplati minimalna plaća za travanj i svibanj, a sve temeljem članka 9. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom  koronavirusa u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Ministar Sesar je rekao da je Vlada ŽZH isplatila subvencije za minimalne plaće za travanj i svibanj u ukupnom iznosu od oko 1,15 milijuna maraka, za sve one kojima je rad bio zabranjen, a da će po pitanju zahtjeva UGP-a zatražiti analizu o broju poslovnih subjekata kojima je prihod pao za 50 i više posto i nakon toga predložiti Vladi konkretne mjere, a sve u skladu s mogućnostima proračuna za koji se očekuje da će imati značajan pad prihoda u odnosu na plan za 2020.