Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

U petak, 26. lipnja 2020. godine, održan je sastanak na temu izgradnje plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska s ciljem upoznavanja i planiranja budućih aktivnosti. Sastanak je održan putem digitalnih tehnologija (Google Meet), a na istom su sudjelovali predstavnici županija, gradova i općina iz Bosne i Hercegovine, predstavnici BH-gasa, kao i predstavnici iz Republike Hrvatske.

Pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku, industriju i rudarstvo u Vladi ŽZH, gospodin Miljenko Soldo koordinirao je sve dosadašnje aktivnosti s predstavnicima BH-Gasa i partnerima iz Hrvatske. Uz gospodina Soldu na sastanku su prisustvovali i drugi predstavnici ministarstva gospodarstva,  te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša u Vladi ŽZH, gospodin Miroslav Ramljak sa suradnicima. Također, na sastanku su sudjelovali i predstavnici općina i gradova s područja Županije Zapadnohercegovačke, predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH i ravnatelj Šumsko-gospodarskog društva ŽZH, gospodin Ante Begić.

Projekt su prezentirali predstavnici tvrtke Dvocut-Ecro d.o.o. Zagreb koji su u ime konzorcija angažirani na izradi Studije izvodljivosti i Studije utjecaja na okoliš i društvo za planirani plinovod. Projekt plinovoda „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina“ obuhvaća izgradnju plinovoda promjera 500 mm ukupne dužine oko 162 km. Plinovod će se protezati kroz 4 županije: Zapadnohercegovačku, Hercegbosansku, Hercegovačko-neretvansku i županiju Središnja Bosna, s glavnom trasom od Posušja do Novog Travnika u duljini od ukupno 114 km, te Posušje – Mostar u duljini od 48 km.