Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

U utorak, 30. travnja 2019. godine održana je treća sjednica Odbora za ruralni razvitak Županije Zapadnohercegovačke u općinskoj vijećnici u Ljubuškom s početkom u 11:00 sati.

Uvodnom riječi Odboru se obratio predstavnik općine Ljubuški i član ovog odbora, gospodin Davor Vasilj, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu.

Nakon toga Odbor je usvojio zapisnik s 2. sjednice i Poslovnik o radu s izmjenama i dopunama.

Gospodin Mario Mikulić, član Odbora ispred Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke govorio je o stanju u obrazovanju u ŽZH. U svojoj prezentaciji analizirao je osnovno i srednje školstvo, kao i visokoškolske ustanove u ŽZH, te broj učenika, nastavnog osoblja, nenastavnog osoblja i broj i vrstu škola po općinama. Naglasio je kako bi od izuzetne koristi za Županiju bilo donošenje Zakona o obaveznom predškolskom odgoju, dok je izrada Strategije obrazovanja 2020. – 2035. u tijeku.

Prof. dr. sc. Marko Ivanković  je u svom izlaganju predložio strateške ciljeve i mjere ruralnog razvitka ŽZH kao što su konkurentnost poljoprivrede, održivo upravljanje prirodnim resursima u klimatskim promjenama, kao i postizanje uravnoteženog teritorijalnog razvoja ruralnih područja koje uključuje stvaranje novih radnih mjesta.

Na kraju su članovi Odbora usvojili šest mjera ruralnog razvitka u Županiji Zapadnohercegovačkoj koje će se odnositi na razdoblje 2019. – 2029.