Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

Otvoren je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”. Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja poduzeća, a koja nisu starija od tri godine i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore. Projekti će biti podržani do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci.

Javni poziv je otvoren od 26.02.2018. do 30.03.2018., a aplikacije se ispunjavaju putem online aplikacije na linku www.grant.diasporainvest.ba uz slanje kopije prijave putem pošte. Više informacija o pozivu možete saznati u okviru info sesija u Sarajevu (28. februara), Bihaću (6. marta), Banjoj Luci (7. marta), Mostaru (9. marta), Tuzli (12. marta) i Bijeljini (13. marta).

Apliciranje: http://www.grant.diasporainvest.ba/

Također, otvoren je drugi javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje.

Sredstva u ukupnom iznosu od oko tri milijuna eura namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima s područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i startupima s inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, priopćeno je iz SERDA-e.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startupa, koji su registrirani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih poduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura.

Aplikanti moraju osigurati minimalno vlastito sufinancirarnje od 50 posto ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene aplikacije biti će ocijenjene u skladu s tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Prijave na poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputama koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji je moguće preuzeti na www.c2c.ba. Rok za podnošenje prijava je 10. travanj 2018. do 24 sata, ističu iz  SERDA-e.