Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

U Posušju je 03. rujna 2013. godine s početkom u 11 sati u prostorijama svadbenog salona Viktorija održana prezentacija projekta “Održivi razvoj pograničnih regija kroz očuvanje autohtonih pasmina i otvaranja genskih centara u Buhovu i Biokovu – BBio projekt”.

Savjetnik ministra gospodarstva ŽZH (Zapadnohercegovačke Županije) gosp. Mario Karamatić i predstavnik Parka Prirode Biokovo gosp. Nenad Bekavac pozdravili su sve nazočne. Gosp. Mario Karamatić je istaknuo kako je projekt BBio od izuzetne važnosti za ministarstvo budući da je to prvi projekt koji ministarstvo provodi.
Gđa. Jelena Petrov (predstavnica vodećeg partnera na projektu – JU RERA SD) održala je prezentaciju o projektu BBio, a ostali članovi koji rade na projektu predstavili su aktivnosti koje provodi svaka institucija uključena u provedbu projekta.
Projekt BBio financira Europska unija u iznosu od 385.288,43 EUR u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Projekt provode JU RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-Dalmatinske županije i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije. U projektu sudjeluju i JU Park prirode Biokovo (Makarska, Hrvatska) i Udruga za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja (Široki Brijeg, BiH) kao partneri, a Udruga proizvođača i prerađivača autohtonog sira i mesa “Pramenka”, Turistička zajednica Zapadnohercegovačke Županije, Udruga uzgajivača buše i Turistička zajednica Grada Makaraske kao suradnici na projektu.
Opći cilj projekta BBio je očuvanje i valorizacija pograničnih područja prirodne baštine kroz teritorijalnu suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Očekivani rezultati projekta su povećane sposobnosti, vještine i znanja poljoprivrednika kojima posao ovisi o agro-biološkoj raznolikosti životinja, očuvane zajedničke pasmine u pograničnim područjima kroz genske centre osnovane u Buhovu i Biokovu  te poboljšane sposobnosti i znanja o agro-biološkoj raznolikosti i njezinoj ulozi u zaštiti prirode.

Ovaj projekt financira Europska Unija./ This project is funded by the European Union.