Ministarstvo Gospodarstva

Županije Zapadnohercegovačke

Otvaranje Centra za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i edukativna radionica za uzgajivače autohtonih pasmina i proizvođače održana  je u petak, 15. 05. 2015. u Buhovu, Perivoj Kostila br.1, u prostorijama novoizgrađene višenamjenske  dvorane  u Centru za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja Široki Brijeg.

Na otvaranju Centra za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja s početkom u 11:15 svim prisutnima obratili su se: 
– Ivica Ravić, ravnatelj udruge,  Udruga za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja – Široki Brijeg

– Pero Mandić, Koordinator projekta, Ministarstvo gospodarstva ŽZH
– Jozo Sarač – v.d. ravnatelj,  JU Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije,
– Nenad Bekavac , ravnatelj, JU Park prirode Biokovo
Nakon otvaranja održana je radionica koja je organizirana u suradnji sa stručnjacima iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, a u okviru projekta koji financira Europska unija
“Održivi razvoj pograničnih regija kroz očuvanje autohtonih pasmina i otvaranja genskih centara u Buhovu i Biokovu – BBio projekt“.Opći cilj projekta je očuvanje i valorizacija pograničnih područja prirodne baštine kroz teritorijalnu suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na radionici su uzgajivačima prezentirani rezultati projekta ''BBio'', kao i predavanje prof.dr.sc. Ante Ivanković, Agronomski fakultet u Zagrebu: ''Uloga genetskih centara u očuvanju autohtonih pasmina s naglaskom na pasmine Dalmacije’’ i  prof.dr.sc. Muhamed Brka, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu: ‘’ Autohtone pasmine Hercegovine’’. Predavanja su osim teorijskog dijela sadržavala i interaktivni dio s pitanjima i odgovorima. Na kraju su uzgajivačima podijeljeni prigodni promotivni materijali.
Projekt ’’BBio’’ financira Europska unija u iznosu od 385.288,43 EUR kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina. Projekt provode Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije i JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.