linija

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE


Fra Andrije Kačića Miošića b.b.

88240 Posušje

tel.: 039 682 162

tel.: 039 682 163

fax: 039 682 161

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Izdavanje rješenja za ispitivanje potencijala obnovljivih izvora energije tj. vjetra i sunca sukladno Uredbi o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije

U sektoru energetike, industrije i rudarstva aktualno je izdavanje rješenja za ispitivanje potencijala obnovljivih izvora energije tj. vjetra i sunca sukladno Uredbi o korištenju obnovljivih izvora energije i  kogeneracije („Službene novine Federacije BiH“, broj: 36/10).
Korištenje obnovljivih izvora energije aktualno je  u ovom trenutku i iz razloga što je tendencija Međunarodne zajednice da se poveća udio obnovljivih izvora energije za 20 % u ukupnom energetskom smislu do 2020. godine.
Ispitivanje potencijala OIE vrši se na temelju planova razvoja energetskog sektora  kao i inicijativu potencijalnih investitora, ukoliko posjeduje potrebnu dokumentaciju (dozvole, odobrenja, suglasnosti i dr.) propisanu zakonima i drugim propisima koji reguliraju prostorno planiranje i građenje, korištenje zemljišta, voda, zaštitu voda i procjenu utjecaja na okoliš.

Da bi potencijalni investitor ishodio rješenje o ispitivanju potencijala OIE sukladno članku 26. i 29. Uredbe o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije, uz zahtjev je potrebno dostaviti:
- topografsku kartu omjer 1:25 000 u kojoj je ucrtan prostor ispitivanja
- ZK izvadak za prostor na kome se vrši ispitivanje
- koordinate vršnih točaka sa ukupnom površinom.