linija

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE


Fra Andrije Kačića Miošića b.b.

88240 Posušje

tel.: 039 682 162

tel.: 039 682 163

fax: 039 682 161

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ministar Sesar priprema Javni poziv za subvencioniranje kamata na kredite

Na prijedlog ministra gospodarstva Županije zapadnohercegovačke Daria Sesara, 5. rujna 2018., u uredu ministarstva gospodarstva održan je sastanak s predstavnicima Udruge gospodarstvenika Posušje, predsjednikom Ivanom Pavkovićem, dopredsjednikom Perom Lončarom, predsjednikom UO Damirom Vicanom i tajnikom Stjepanom Bago.

Tema sastanka bio je Prijedlog Javnog poziva Ministarstva gospodarstva ŽZH za subvencioniranje kamata na kredite malim i srednjim poduzećima i obrtnicima koji su registrirani sukladno zakonu i kojima je sjedište na području Županije zapadnohercegovačke. Ovim Javnim pozivom bit će omogućeno subvencioniranje kamata na kredite koje korisnici ugovore s komercijalnim bankama po tržišnim uvjetima. Ministartsvo će objaviti Javni poziv temeljem kojega će subvencionirati godišnje kamate s 2 postotna boda na navedene kredite. Odabir korisnika subvencioniranja izvršit će se sukladno Pravilniku o bodovanju koji će bit urađen i objavljen kada i Javni poziv. Ukupni iznos planiranih sredstava u proračunu, za subvencioniranje kamata tijekom jedne kalendarske godine, je u iznosu od 300.000 KM, što osigurava kreditni potencijal do 15 milijuna maraka u godini subvencioniranja.

Subvencije kamata odobravat će se korisnicima koji ugovore kredite za kupnju, izgradnju ili uređenje poslovnih objekata, za kupnju nove opreme ili novog dijela opreme i obrtna sredstva.

Subvencije kamata će se odobravati i za otkup i refinanciranje postojećih kreditnih zaduženja koja gospodarska društva i obrtnici uredno servisiraju, ali su ih dobili po većoj kamatnoj stopi.

Predstavnici Udruge gospodarstvenika Posušje su podržali ovakav način poticanja razvoja gospodarstva od strane ministarstva gospodarstva ŽZH i iznijeli su svoje prijedloge za izmjene i dopune Prijedloga Javnog poziva za subvencioniranje kamata na kredite. Ujedno, predložili su ministru da sljedeće godine pokuša ishoditi u proračunu ŽZH još više sredstava za poticanje gospodarstva u županiji te da se svakako planiraju i određena grant sredstva za poticanje, posebice, novoosnovanih gospodarskih društava i obrta.

ugp