linija

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE


Fra Andrije Kačića Miošića b.b.

88240 Posušje

tel.: 039 682 162

tel.: 039 682 163

fax: 039 682 161

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Jačanje povezanosti s gospodarstvom jedan od glavnih ciljeva Sveučilišta u Mostaru

U Rektoratu Sveučilišta u Mostaru održan je sastanak vodstva Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem s Karl-Heinz Jach-om predstavnikom GIZ-a – razvojne agencije Njemačke vlade. Cilj sastanka bio je poboljšanje suradnje Sveučilišta s agencijom GIZ i uspostava bolje povezanosti s gospodarskim sektorom. Na sastanku su također aktivno sudjelovali prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, prof. dr. Željko Stojkić, dekan FSR-a i Ante Begić, savjetnik ministra gospodarstva Daria Sesara iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ.

Ovom prigodom rektor prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je nove ciljeve Sveučilišta u Mostaru: snažan okret prema gospodarstvu i projektima, integracija, i internacionalizacija koja će biti usmjerena prema međunarodnoj suradnji i otvaranju interdisciplinarnih studija.
Dekan Fakulteta strojarstva i računarstva prof. dr. Željko Stojkić kazao je kako uspješna suradnja s GIZ-om na Sveučilištu već traje kroz tri projekata koji se izvode na FSR-u, a to su GIZ BerDiz, Hyundai projekt i projekt tvornice za učenje. GIZ je prisutan u BiH dugi niz godina kroz četiri sektora: metalna industrija, prerada drveta, poljoprivreda i turizam koji se odnosi na područje Hercegovine.
Karl-Heinz Jach predstavnik GIZ-a podsjetio je kako je suradnja temeljena na Triple Helix principu, koja označava blisku suradnju akademske zajednice, gospodarstva i politike, recept za opći uspjeh Sveučilišta u Mostaru i njegovog okruženja.
Cilj GIZ-a je pomoći u stvaranju Hercegovine kao nositelja inovativnosti regije, te će s tim u svezi raditi intenzivno na povezivanju Sveučilišta s gospodarstvom. Prof. dr. Nevenko Herceg kazao je kako je obrazovanje na vrhu ljestvice prioriteta Vlade kojoj je on na čelu.
Također naglasio je kako će Vlada HNŽ-a biti potpora Sveučilištu u Mostaru kao strateški partner za izgradnju kvalitetnije životne sredine. Mogućnosti koje suradnja s GIZ-om pruža jednoj visokoškolskoj instituciji su brojne, primjerice financiranje projekata koji promiču stručnu studentsku praksu i stjecanje novih znanja i kompetencija, potpora inovativnosti, opremanje tehničkih laboratorija, transfer znanja i tehnologija, i sl.
Savjetnik ministarstva gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije Ante Begić potvrdio je potporu od strane ovog ministarstva u okviru njihovih mogućnosti te istakao pozitivnim ovaj vid  suradnje između sveučilišta, javnih institucija i privatnog sektora, što je jedini ispravan put ukoliko želimo stvarati kvalitetan i stručan kadar koji će teorijsko znanje moći provoditi u praksi.